5 + 1 otázek na tělo s Míšou Říbalovou aka @misa_ribalova - o IVF

 "Cítili jsme, že IVF by mohla být další logická cesta, která by nám pomohla dosáhnout našeho snu mít dítě."

 

Míša Říbalová známá na Instagramu jako @misa_ribalova se nám svěřila se svou cestou k vysněnému miminku, která nebyla rozhodně jednoduchá. Po náročných měsících hormonální léčby a neúspěšných inseminací se s partnerem rozhodli podstoupit umělé oplodnění (IVF). Jak to dopadlo? Dalo by se říct, že se Míše přihodil zázrak...

 

Facebook Ads - 2024-07-19T124020.463

 

Proč jsi se rozhodla pro IVF?

Rozhodli jsme se pro IVF, protože po dlouhém období hormonální léčby, inseminací a různých injekcí se nám stále nedařilo otěhotnět.

 

Cítili jsme, že IVF by mohla být další logická cesta, která by nám pomohla dosáhnout našeho snu mít dítě.

 

Nakonec se nám ale podařilo otěhotnět přirozenou cestou těsně před plánovaným umělým oplodněním, což bylo pro nás obrovské překvapení a úleva.

 

448884796_385458157872399_5277555615068739071_n

 

Jak celý proces ovlivnil tvůj osobní, ale i pracovní život?

Celý proces hormonální léčby a inseminací byl velmi náročný jak po fyzické, tak po psychické stránce. Měla jsem časté lékařské prohlídky a musela jsem si pravidelně aplikovat injekce.

 

Emocionální stránka byla velmi náročná, protože každý cyklus přinášel nové naděje a případná zklamání. Musela jsem se často lidem vysvětlovat, co se děje, aby se dokázali nacítit na moji náladu. 

 

Co bylo nejtěžší a co tě naopak mile překvapilo?

Nejtěžší bylo neustálé čekání a nejistota. Každý měsíc přinášel nové naděje a často i zklamání, což bylo velmi psychicky vyčerpávající. Naopak mě překvapila ta obrovská podpora, kterou jsem dostávala od rodiny, přátel a sledujících na mém Instagramu.

 

Nikdy by mě nenapadlo, že takovou situací prochází tolik žen v mém okolí. 

 

Co ti během cyklu IVF nejvíce pomohlo?

I když jsme nakonec IVF nepodstoupili, během hormonální léčby a inseminací mi nejvíce pomohla podpora mého partnera. Byl mi oporou v těžkých chvílích a pomáhal mi zvládnout emocionální zátěž. Také mi velmi pomohlo sdílet své pocity s ostatními ženami, které procházely podobnými zkušenostmi, ať už osobně nebo prostřednictvím mé komunity na Instagramu.

 

450086414_452252534364868_2260185606718069433_n

 

Co bys vzkázala ostatním párům a ženám, které o IVF uvažují ale mají obavy?

Chtěla bych vzkázat, že je naprosto v pořádku mít obavy a nejistotu ohledně IVF nebo jakékoliv jiné léčby neplodnosti. Je důležité si uvědomit, že každý pár a každá žena má svou vlastní cestu a že je důležité najít tu, která je pro vás nejlepší. Podpora od partnera, rodiny a přátel je klíčová, stejně jako nalezení odborníka, kterému důvěřujete. Není to snadná cesta, ale naděje a víra v úspěch vás mohou posílit.

 

Buďte trpěliví a pečujte o sebe jak fyzicky, tak psychicky. My teď v srpnu čekáme holčičku a můžu vám říct jedno – TO ČEKÁNÍ – STÁLO ZA TO! Posílám Vám sílu a objetí. Nejste v tom samy. 

 

Vaše Míša Říbalová