5 + 1 otázek na tělo s Šárkou Čechovou - o IVF

"Pochopila jsem, že přišel čas říct si o pomoc." 

 

Zajímá vás jaké to je podstupovat umělé oplodnění? Jak to celé probíhá? Jak dlouho takový proces trvá a co všechno se může přihodit? Nebo kolik to celé stojí? Šárka Čechová, je statečná a upřímná žena, která svým příběhem inspirovala mnoho dalších párů a dokonce o něm napsala úspěšnou knihu "Moje IVF" a založila instagramový profil @moje.ivf. Právě proto jsme se Šárky zeptali na našich 5+1 otázek na téma umělé oplodnění a to jak z pohledu "zkušeného laika", tak z pohledu ženy, která celý proces zažila na vlastní kůži. Přečtěte si inspirativní rozhovor o její cestě k vysněnému miminku.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T113130.120

 

Jaká je úspěšnost IVF?

 

Jaká je pravděpodobnost úspěchu IVF při prvním pokusu? Z mého laického pohledu je procentuální šance rozhodně nižší, než jsem předpokládala. Ale s dalšími pokusy (transfery) pravděpodobnost úspěchu roste.

 

U svých sledujících jsem vypozorovala, že pokud je problém v početí například jen v pomalých spermiích, a žena je v pořádku, je velká pravděpodobnost, že bude už první pokus úspěšný.

 

Ale samozřejmě nikdo to nemůže 100% zaručit, stále platí to, že doktoři pomáhají, ale hlavní slovo má příroda/tělo

 

Jaké faktory ovlivňují úspěšnost IVF?  Zní to přísně, ale rozhodně věk a zdraví ženy a vitalita spermií

 

Facebook Ads - 2024-07-19T113206.494

 

Jaké jsou cca náklady na IVF?

 

Kolik stojí jeden cyklus IVF? Každá klinika má svůj ceník a ceny jednotlivých úkonů se mohou lišit. A zároveň každý pár může mít IVF cyklus jinak dlouhý, protože jeden cyklus zahrnuje stimulaci, odběr vajíček a poté transfer, případně další transfery, které jsou limitovány počtem embryí, které má pár k dispozici. Někdo má horkotěžko jen jedno vajíčko a někdo třeba deset kvalitních kde je lepší předpoklad pro vznik a vývin embrya.

 

… ale pro představu, můj první cyklus, kde jsem měla k transferu vhodná jen dvě embrya, která byla postupně transferovaná ale oba pokusy byly nakonec neúspěšné, tak za ten jsme dopláceli cca 75.000,- 

 

Jsou náklady na IVF hrazeny zdravotním pojištěním? Ano jsou, ale přesto tam jsou doplatky, které mohou být vysoké, částka 75.000,- kterou jsem uváděla v předchozí odpovědi, je právě jen náš doplatek nadrámec toho, co hradila pojišťovna. 

 

Jaké jsou vedlejší účinky a rizika IVF?

 

Jaké jsou nejčastější vedlejší účinky léků používaných při IVF? Já jsem naštěstí žádně vedlejší účinky nepociťovala, ale může to být bolest hlavy, bolest břicha, nevolnosti, přibírání na váze, špatná nálada… 

 

Jaká jsou zdravotní rizika pro matku a dítě? Ideální odpověď by byla, že žádné. Myslím že se vše zdokonaluje a jakékoliv rizika jsou čím dál menší. Přesto se ale mohou vyskytnout komplikace u ženy, která zákroky spojené s IVF podstupuje. Například po odběru vajíček, kdy může vzniknout hyperstimulační syndrom, který má různě vážný průběh. Velmi ojediněle, bohužel s tím ale mám přímou zkušenost, se může stát to, že má žena po odběru vajíček vnitřní krvácení a musí být následně rychle operována. 

 

Facebook Ads - 2024-07-19T113136.247

 

Jak IVF ovlivňuje emoční a psychické zdraví ženy? Tady si troufám tvrdit, že je to velmi individuální. Každá žena je jiná. Ale samozřejmě pokud se potýkáte s problémem, že si moc přejete miminko a ono se dlouho nedaří, a vaše okolí se neustále ptá kdy už si děťátko pořídíte, zatímco vy chodíte na různá vyšetření, snažíte se změnit životosprávu, cvičit a děláte první a poslední co vám kdo poradí, je to velmi těžká a zátěžová situace nejen pro ženu ale i pro jejího partnera

 

Jak se připravit na IVF?

 

Co by měla ženy udělat před zahájením IVF cyklu? Dobře si vybrat kliniku, a lékaře, kterému bude důvěřovat a pak s ním vše podrobně konzultovat. 

 

Může nějak zvýšit šance na úspěch? V první řadě doplnit tělu chybějící vitamíny. Spousta žen se velmi záhy po prvním vyšetření a krevním rozboru dozví, že jí chybí například vitamín D. Zdravý životní styl je také vždy výhoda

 

Jaký je postup po neúspěšném IVF?

 

Co dělat, pokud IVF selže? Vím o několika párech, kterým se dlouhodobě nedaří založení rodiny ani pomocí IVF, a tak jsou zároveň i žadateli o adopci. Přijde mi hrozně fajn, že přeci jen nějaká šance na to, že k nim miminko přijde, byť jinou cestou, stále existuje. 

 

Facebook Ads - 2024-07-19T113158.534

 

Kolik pokusů o IVF je bezpečných a kolik jich hradí pojišťovna? Pojišťovna v České republice hradí (přispívá na) 4 cykly. Předpokládám, že to má svůj důvod. Přeci jen se jedná o jistou zátěž pro tělo ale zároveň je tam stále prostor na více pokusů pro to, aby se zadařilo. Následná možnost jak podstoupit další IVF cykly je formou samoplátce

 

1. Proč jsi se rozhodla pro IVF? 

Protože jsme se o miminko snažili už tři roky, stále se nedařilo a navíc se mi blížily třicáté páté narozeniny.

 

Pochopila jsem, že přišel čas říct si o pomoc. 

 

2. Jak celý proces ovlivnil tvůj osobní, ale i pracovní život? 

Nejprve začnu tím pracovním životem. Ten nebyl ovlivněný vůbec, o tom, co podstupuji věděly mé dvě nejbližší kolegyně, nemusela jsem si tedy vymýšlet, proč jsem často u lékaře a vždy jsme to všechno spolu probraly. A v osobním životě to bylo ještě jednodušší, na toto téma jsem komunikovala jen s tím s kým jsem chtěla a zároveň jsem si neplánovaně založila instagramový účet, kde jsem svou cestu podrobně mapovala a díky tomu se mi vytvořila skvělá komunita žen, které mi rozuměly víc než dobře

 

Facebook Ads - 2024-07-19T113120.518

 

3. Co bylo nejtěžší a co tě naopak mile překvapilo? 

Nejtěžší bylo celkově to neznámo, o IVF jsem nic nevěděla, neměla jsem nic načtené.

 

Já mám ráda věci pod kontrolou a najednou jsem nevěděla, jak mi bude během stimulace, kolik se podaří vytvořit a odebrat vajíček, nikdy předtím jsem nebyla v narkóze, toho jsem se bála.

 

Spoustu nových zážitků, nepříjemné bylo i vnitřní krvácení, které se mi bohužel přihodilo a následná nezbytná operace. A na druhou stranu jsem byla mile překvapena, jak to na klinice všechno skvěle fungovalo. Všichni byli neuvěřitelně milí, lékaři empatičtí, cítila jsem, že jim opravdu záleží na výsledku. Byla jsem tam v dobrých rukách.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T113149.230

 

4. Co ti během cyklu IVF nejvíce pomohlo? 

Velmi mi pomohl můj instagramový profil, kde jsem si od první návštěvy reprodukční kliniky začala psát svůj IVF deník.

 

Bylo skvělé své pocity ventilovat a tuto cestu sdílet veřejně.

 

Nejprve jsem jen chtěla ženám, které hledají reálné příběhy, zprostředkovat svou zkušenost a nakonec jsem získala spoustu krásné zpětné vazby a nová přátelství.

 

Je důležité mít někoho, s kým o tom můžete otevřeně mluvit, kdo vás vyslechne a podpoří.

 

5. Co bys vzkázala ostatním párům a ženám, které o IVF uvažují ale mají obavy? 

Všem, kteří touží po miminku a ono delší dobu nepřichází tak radím nečekat a neodkládat první konzultaci s odborníkem. Nemyslím tím gynekologa, ale opravdu IVF specialistu. Udělají vám rozšířené krevní rozbory a vyšetření, které odhalí příčinu a někdy ji mohou i nečekaně rychle vyřešit. Zjednodušeně: čím víc času máte, tím lépe