Česká klasika ve zdravém kabátku: Cuketové placky s kuskusem
Cuketová sezóna je plném proudu! Pokud už vám ale grilovaná cuketa a cuketový perník lezou krkem, zkuste náš neokoukaný recept na cuketové placky s kuskusem, goji a opraženými ořechy. Vsadíme se, že až je ochutnáte, vezmete si příště další a další cukety od sousedů s radostí a všema deseti!
Oblíbená cuketa
Málokdo ví o množství vitamínů a minerálů, kterými se cuketa pyšní. Nízkokalorická zelenina obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a C a minerály vápník, železo a hořčík. Cuketa je lehce stravitelná a díky své neutrální chuti nabízí všestranné použití v kuchyni. Pokud máte doma větší úrodu cukety, nebojte se ji skladovat v chladničce, kde vydrží až tři týdny.
Výživný kuskus
V receptu se (možná trochu netradičně) objevuje kuskus. Rozhodně ale nemusíte mít obavy z mdlého a nezajímavého pokrmu. Naopak! Kuskus využijete ve sladkých i slaných receptech a vždy budete mlaskat blahem! Kuskus není nutné vařit, stačí ho jen zalít horkou vodou, díky čemuž patří do skupiny „rychlé a snadné pokrmy“. A to jako zaneprázdněné maminky určitě oceníte!
Jemnozrnná těstovina, ve tvaru drobných kuliček, obsahuje vlákninu, množství bílkovin a pouze malé množství tuku. Vašemu tělu dodá také vitamín B1, B3 a E a minerální látky vápník, fosfor a železo.
Goji - plod dlouhověkosti
Plody goji (kustovnice čínské) obsahují spoustu vitaminů, minerálních látek, antioxidanty, 5x více vitaminu C než pomeranč a 21 stopových prvků. Důležité jsou také sacharidy, kdy až 95 % plodu tvoří jednoduché cukry, jde tedy o superpostavinu s nízkým glykemickým indexem (je tedy vhodná pro diabetiky). Goji také patří mezi nejbohatší zdroj karotenu v rostlinné říši. Goji mimo jiné posiluje zrak, zpomaluje stárnutí, odbourává stres, pomáhá s nespavostí, působí jako afrodiziakum a udržuje pevnou a svěží pleť. No není to zázrak!
Cuketové placky s kuskusem, goji a opraženými ořechy
Zdravé recepty nemusí nutně znamenat beztvaré pokrmy bez chuti. Z cukety a kuskusu vyčarujete geniální oběd nebo večeři, kterou si zamilují všichni členové vaší rodiny. Opečené ořechy pak budou třešničkou na pomyslném dortu. Mňam!
Potřebné suroviny:
Na placky
- 400 g cukety
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- hrst jarní cibulky
- sůl, pepř
- olej na smažení
Na kuskus
- 100 g kuskusu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- hrst goji
- hrst vlašských ořechů
- 3 lžíce sójové omáčky
- citrónová šťáva
- čerstvá petržel
- olivový olej
- sůl, pepř
Jednoduchý postup:
- Goji namočíme do vody na minimálně hodinu, poté scedíme.
- Červenou cibuli nakrájíme na kostičky a v hluboké pánvi osmahneme na oleji dozlatova.
- K cibuli přidáme prolisovaný česnek, goji a přisypeme kuskus. Společně restujeme cca 5 minut.
- Do pánve přidáme sójovou omáčku a vývar, pár vteřin povaříme a stáhneme z plotny a vmícháme petrželku a šťávu z půlky citrónu.
- Ořechy pokrájíme na menší kousky a na pánvi nasucho opražíme.
- Cuketu nahrubo nastrouháme, do mísy přidáme špetku soli a pepře, vejce, mouku a prolisovaný česnek a najemno nasekanou jarní cibulku a důkladně promícháme.
- Ze směsi tvarujeme placky přímo do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova z obou stran.
Kuskusovou směs s cuketovými plackami podáváme v hlubokém talíři. Na závěr posypeme opraženými oříšky. Dobrou chuť.
Tip Moniel:
Placičky můžete podávat také s osvěžujícím jogurtovým dipem.
Vaše Monika z Moniel