Domácí pečený čaj 3x jinak
Pečený čaj je velmi oblíbeným jedlým dárkem! Připravit si ho ale můžete kdykoliv během roku, ideálně v sezóně plodů vaší zahrádky. Vyzkoušejte pečený čaj 3x jinak a vychutnejte si každý doušek.
Univerzální tipy
- Pečený čaj si můžete připravit z jakéhokoliv ovoce, kromě banánů. Ty mají sklony k černání během pečení.
- Lesní ovoce použijte celé, velké ovoce nakrájejte na menší kousky.
- Cukr je důležitý konzervant a bohužel se mu tady nevyhneme. Nicméně těch pár gramů v jedné porci nikomu neuškodí.
- Do světlých směsí použijte třtinový cukr pro výslednou karamelovou barvu čaje.
- Rum se ze směsi vypaří. Čaj můžete podávat dětem.
- Přidejte neotřelé ingredience! Nebojte se nejrůznějšího koření, ale ani rakytníku, aronie, zázvoru nebo kustovnice, které patří mezi superpotraviny.
Množství cukru
Pokud připravíte pečený čaj bez cukru, uchovávejte jej v lednici a spotřebujte do několika dnů. Jestli ale chcete, aby vydržel delší dobu, cukru se nevyhnete! A jaké je jeho optimální množství?
Cukru v pečeném čaji by mělo být přibližně o polovinu méně, než je hmotnost samotného ovoce.
Jednoduchý postup
- Ovoce omyjeme, jablka zbavíme jádřinců a citrusy vždy zbavíme slupky, stejně jako zázvor.
- Větší ovoce nakrájíme na menší kousky a umístíme je do pekáčku nebo na hlubší plech.
- Do směsi přidáme koření, podlijeme ji rumem a důkladně promícháme.
- Pečeme v troubě na 200 °C, přibližně 30 minut. Ovocnou směs nezapomeneme několikrát promíchat.
- Horkým ovocem plníme připravené skleničky, které pevně zavíčkujeme a otáčíme dnem vzhůru.
Čaj s lesními plody
Potřebné suroviny:
- 1 kg ostružin
- 0,5 kg malin
- 0,5 kg jahod
- 1 kg jablek
- 1 citron
- 0,1 dcl rumu
- 2 lžičky skořice
- 1 kg cukru
- 10 hřebíčků
Rybízová směs čaje
Potřebné suroviny:
- 1 kg černý a červený rybíz
- 1 kg jablek
- 0,1 dcl rumu
- 0,5 kg pomeranče
- 0,5 kg hrušek
- rakytník
- 1 kg cukru
- 10 hřebíčků
Čaj pro podporu imunity
Potřebné suroviny:
- 1 kg citronů
- 1 kg pomerančů
- 0,5 kg mandarinek
- 0,5 kg grepů
- Cca 5 cm zázvoru
- 10 hřebíčků
- 1 celá skořice
- 0,1 dcl rumu (nebo vody)