Dýňové rizoto s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Jaký by to byl podzim bez vlašských ořechů? Během stále kratších a kratších podzimních dní máme tendence zobat všechny druhy oříšků a doplnit tak potřebné vitamíny a minerály, které se v sychravém počasí budou hodit! Zkuste tentokrát vlašskými ořechy vyladit dýňové rizoto. V kombinaci s kozím sýrem vznikne geniální oběd nebo večeře! Garantujeme vám, že si celá rodina půjde přidat!
Zdravé vlašské ořechy
Jedny z nejoblíbenějších ořechů obsahují vitamíny E, B1, B6 a kyselinu listovou. Tělu dodávají minerály, jako je hořčík, zinek, železo, vápník, draslík nebo fosfor. Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin i kvalitních bílkovin a mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Pravidelné zobání vlašáků pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu, zvládání stresu a správnému fungování nervového systému a svalů. Ořechy jsou ideální „doplněk stravy“ pro zdravé kosti, pokožku, pleť a podporu kvalitního spánku. Mají pozitivní vliv na správný rozvoj mozku a díky vláknině je podpořeno také trávení.
Zázračná dýně
Dýně má bohatou historii a patří mezi nejstarší plodiny vůbec. Dnes můžete vybírat z mnoha druhů a odrůd, ale nejpopulárnější je asi dýně hokkaido. Dýně sice obsahuje až 90 % vody, ale kromě toho je i bohatá na vlákninu, vitamíny a minerální látky. Z vitamínů je to vitamín C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a z minerálů železo, měď, draslík a hořčík. Dýně také patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující srdce a arterie. Budoucí maminky ocení její jemně projímavé účinky.
(Ne)oblíbený kozí sýr
Každému možná není kozí sýr úplně po chuti. Nicméně v kombinaci s krémovým rizotem, dýňovým pyré a opraženými vlašáky se do něj zamilujete! Kozí sýr obsahuje vitamín A a B2. Mimo jiné také vápník, fosfor, měď a železo. Mezi jeho největší benefit je považováno množství probiotik, které podporují správné zažívání. Výrobky z kozího mléka jsou navíc lépe stravitelné než z kravského a perfektně se hodí do redukčního jídelníčku.
Dýňové rizoto s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Potřebné suroviny:
- 500 g dýně
- 300 g rýže arborio
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 350 ml bílého vína (200 ml pro přímou konzumaci kuchařky)
- 50 g sýru Grada Padano
- 100 g kozího sýru
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Jednoduchý postup:
- Dýni vydlabeme semínka, nakrájíme ji na kostičky a pečeme v troubě do měkka. Poté měkkou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého pyré.
- Mezitím si v pánvi rozpustíme olivový olej a polovinu másla, na drobno nakrájíme šalotku a necháme zesklovatět. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, který necháme příjemně rozvonět.
- K šalotce přisypeme suchou rýži a energicky mícháme, aby se všechna zrnka obalila tukem a jejich povrch zprůsvitněl.
- Ihned poté podlijeme vínem, promícháme a necháme vypařit alkohol.
- Nastavíme střední plemen a naběračkou začneme rýži podlévat vývarem. Vždy důkladně promícháme a necháme zcela vstřebat do rýže. Poté celý proces podlití opakujeme, dokud rýže není al dente.
- Jakmile rýže přestane absorbovat vývar, stáhneme z plotny, přilijeme připravené horké dýňové pyré a vmícháme nastrouhaný sýr Grana Padano.
- V rizotu necháme rozpustit zbytek másla, dochutíme a necháme 5 minut odpočívat pod pokličkou.
- Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky a na sucho opečeme na nepřilnavé pánvi.
- Rizoto podáváme s kousky kozího sýra a voňavými opraženými oříšky. Dobrou chuť!
Tip Moniel:
Pro extra barvu můžete rizoto posypat zrníčky granátového jablka.
Přeji dobrou zdravou chuť.
Vaše Monika z Moniel