IVF jako cesta k rodičovství aneb vše, co potřebujete vědět o IVF

In vitro fertilizace (IVF) neboli mimotělní otěhotnění je jedním z nejznámějších a nejúčinnějších způsobů asistované reprodukce. IVF již pomohl milionům párů po celém světě splnit jejich sen o rodičovství. V tomto článku se podíváme na historii IVF, odpovíme na nejčastější otázky týkající se celého cyklu a vysvětlíme, proč se slaví Světový den IVF právě 25. července.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T122205.165

 

Historie IVF aneb první dítě "ze zkumavky"

První úspěšné IVF bylo provedeno v Anglii v roce 1978, kdy se 25. července narodila Louise Brown, první "dítě ze zkumavky". O narození holčičky se zasloužili embryolog Robert Edwards a gynekolog Patrick Steptoe. Jejich průlomová metoda oplodnění mimo tělo ženy otevřela nové možnosti pro páry, které se neúspěšně snažily o miminko. Edwards za svůj přínos v rozvoji IVF získal v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu.

 

25. července se tak každoročně slaví Světový den IVF, který připomíná význam a úspěchy IVF v oblasti reprodukční medicíny a poskytuje příležitost zvýšit povědomí o problémech neplodnosti a možnostech jejich řešení.

 

IVF v České republice

V České republice se ročně narodí až 5 % dětí díky umělému oplodnění. IVF je v České republice velmi rozšířené a každoročně podstoupí tento proces tisíce párů. Podle posledních statistik je v České republice každoročně provedeno přibližně 20 000 IVF cyklů. Úspěšnost IVF cyklu v ČR se pohybuje kolem 30-40 %, což je srovnatelné s celosvětovým průměrem. V posledních letech se stále více párů obrací na asistovanou reprodukci kvůli stoupající míře neplodnosti, která postihuje přibližně 15 % párů v reprodukčním věku.

 

Samotný výraz "ze zkumavky" je ale zavádějící, protože k oplodnění vajíčka "in vitro" dochází většinou v Petriho misce.

 

Co je IVF a jak funguje?

IVF je proces, při kterém se vajíčko oplodní spermií mimo tělo ženy, obvykle v laboratoři v Petriho misce. Následně se oplodněné vajíčko (embryo) přenese zpět do dělohy, kde dojde v ideálním případě k těhotenství. Proces zahrnuje několik kroků:

 

1. Hormonální stimulace vaječníků

Žena užívá hormony, které stimulují větší produkci vajíčekV přirozeném cyklu dozrává většinou jen jedno vajíčko, během IVF je ale zapotřebí získat více vajíček, aby se zvýšily šance na úspěšné oplodnění. Žena pak pravidelně dochází na ultrazvuková vyšetření a krevní testy, aby lékaři mohli sledovat růst a zrání folikulů ve vaječnících.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T122258.197

 

2. Odběr vajíček

Jakmile jsou vajíčka dostatečně zralá, je čas je odebrat z vaječníků. Tento krok se provádí pomocí minimálně invazivního zákroku pod ultrazvukovou kontrolou. Žena je obvykle pod mírnou sedací, aby se zajistilo její pohodlí během procedury. Pomocí tenké jehly jsou vajíčka odebrána z folikulů ve vaječnících. Tento proces trvá přibližně 20-30 minut.

 

3. Oplodnění

Odebraná vajíčka jsou přenesena do laboratorního prostředí, kde jsou oplodněna spermiemi partnera nebo dárceVajíčka jsou oplodněna spermiemi v laboratoři. Existují dva hlavní způsoby oplodnění vajíček. Tradiční metoda spočívá v přidání spermií k vajíčkům a jejich samovolné oplodnění. Alternativní metodou je intracytoplazmatická injekce spermie (ICSI), kde je jedna spermie zavedena pomocí injekční stříkačky přímo do vajíčka.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T150949.907

 

4. Kultivace embryí

Oplodněná vajíčka (embrya) jsou po dobu 3 až 5 dní kultivována v inkubátoru, aby se mohly vyvinoutEmbryologové pravidelně kontrolují embrya a hodnotí jejich kvalitu a vývoj. Pro přenos jsou vybrána pouze ta nejkvalitnější embrya. V některých případech mohou být embrya testována na genetické abnormality.

 

5. Přenesení embrya

Konečným krokem je přenos jednoho nebo více embryí do dělohy ženyPřenos embrya je jednoduchý a bezbolestný postup, který nevyžaduje anestezii. Pomocí tenkého katetru je embryo přeneseno přímo do dělohy.

 

6. Testování

Po přenosu embrya následuje období čekání, které trvá přibližně dva týdny. Poté se provádí těhotenský test, aby se zjistilo, zda došlo k úspěšnému uhnízdění embrya a těhotenství.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T151002.757

 

Jaká je úspěšnost IVF?

Úspěšnost IVF se liší podle věku ženy a dalších faktorů. Průměrná úspěšnost IVF cyklu je kolem 40 % u žen mladších 35 let, ale klesá s rostoucím věkem. Mezi faktory ovlivňující úspěšnost patří kvalita embryí, zdraví a životní styl páru.

 

Jaké jsou náklady na IVF?

Náklady na IVF se mohou výrazně lišit v závislosti na různých faktorech, jako je zvolená reprodukční klinika, konkrétní léčba a potřeba dodatečných procedur. V České republice se průměrné náklady na jeden cyklus IVF pohybují mezi 60,000 a 150,000 Kč. Některé zdravotní pojišťovny mohou pokrýt část nebo všechny náklady na IVF, ale to závisí na nabídce konkrétní pojišťovny.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T151048.451

 

Jaké jsou vedlejší účinky a rizika IVF?

Mezi nejčastější vedlejší účinky léků používaných při IVF patří nadýmání, bolest břicha, změny nálad a návaly horka. Vážnější rizika zahrnují ovariální hyperstimulační syndrom (OHSS), vícečetná těhotenství a zvýšené riziko mimoděložního těhotenství.

 

Jak se připravit na IVF?

Před zahájením IVF cyklu je důležité provést několik kroků:

  • Pečlivý výběr reprodukční kliniky.
  • Konzultace s odborníkem na fertilitu.
  • Podstoupení nezbytných lékařských testů.
  • Nastolení zdravého životního stylu, včetně vyvážené stravy a pravidelného cvičení.
  • Minimalizace stresu a dostatečný odpočinek.

 

Facebook Ads - 2024-07-19T122225.015

 

Jak IVF ovlivňuje psychiku ženy?

IVF může být emočně velmi náročný proces plný nadějí, ale i možných a opakovaných zklamání. Je důležité mít podporu partnera, rodiny i přátel. Mnoho klinik také nabízí ženám a párům i odbornou psychologickou pomoc.

 

Co když je IVF neúspěšné?

Pokud opakované IVF selže, je důležité se poradit s odborníkem na fertilitu, aby se zjistily důvody neúspěchu a domluvit se na dalším možném postupu. Mnoho párů se rozhodne pro další pokusy o IVF nebo zváží jiné možnosti jako je například adopce.

  

In vitro fertilizace je fascinující proces, který představuje naději pro mnoho párů na vysněné miminko. S rozvojem technologií a lékařské vědy se navíc šance na úspěch IVF stále zvyšují. Důležité je udržet si pozitivní přístup a neztrácet naději

 

Pokud je touha silnější než strach, vše ostatní jsou jen otravné detaily, které se dají s přehledem zvládnout.

 

Vaše Tereza z Moniel