Jak vybrat jméno pro miminko?

Výběr jména bývá jedním z prvních velkých a důležitých rozhodnutí, které jako budoucí rodiče děláme. Pro někoho je to velmi snadné, někdo si ovšem s výběrem jména láme hlavu poměrně dlouhou dobu. Mezi některými páry bývá složitější dojít ke shodě, jiní bojují s generačními ultimáty, v některých případech se rodiče nedokáží rozhodnout, dokud své narozené děťátko nevidí.

 

Facebook Ads (24)

 

Jak si jména pro své děti vybíráme a jaké máme možnosti? 

Pokud zrovna nepatříte mezi ty, kteří mají jména pro své ratolesti vymyšlené či jinak dané už mnoho let dopředu, možná budete překvapeni, jak nesnadný a náročný úkol to může být. Jméno samotné má pro každého z nás totiž dost velký význam. Kromě toho, že s námi žije celý život, ovlivňuje naší identitu a mnohdy je i nemalou součástí našeho sebevědomí, hrdosti či lásky sami k sobě. Proto je zcela v pořádku, když jeho výběr rodiče neberou na lehkou váhu:) 

 

Podle čeho můžeme vybírat

Na začátku je vždy dobré se rozhodnout, zda preferujete jména tradiční či neobvyklá. Tradiční jména jako Adam nebo Eliška mají svou mnohaletou historii a jsou dlouhodobě populární. Moderní jména jako Bruno nebo Ida jsou více jedinečná, ale také mohou rychle podléhat módním trendům. Někteří rodiče preferují tradiční jména kvůli jejich nadčasovosti, jiní mají rádi originalitu a tím se řídí i ve výběru jmen.

 

118

 

Mnoho párů při svém výběru vychází z rodinných tradic -  jména se například generačně dědí, vybírají se po prarodičích či jiných oblíbených členech rodiny. Některé rodiny v tom bývají nekompromisní, například u prvorozených synů atp. Tato tradice může být velmi hezká, nicméně pro někoho i trochu svazující. 

 

Oblíbeným hlediskem při výběru jména je také například jeho význam.  Pokud je pro vás důležité, aby jméno neslo určité poselství a něco symbolizovalo, prozkoumejte konkrétní původy a významy jmen. Například jméno Matyáš znamená "dar od Boha”, Anna se vykládá jako "milostiplná”, Daniel znamená "Bůh je můj soudce" a jméno Sofia vychází ze slova "moudrost".  Jméno pak s vaším dítětem může nést ten určitý příběh, vlastnost nebo odkaz.

  

Na co při výběru jména myslet?

 

Jako první věc myslete vždy na to, že jméno nevybíráte pro sebe a váš potomek ho bude nosit celý svůj život:) Logicky se to neobejde bez osobních preferencí, nicméně myslete na to například ve chvíli, kdy váš výběr určuje nějaká aktuální obliba. Obecně se nedoporučuje vycházet z příliš trenérových a momentálních preferencí (například jméno po postavě z právě běžícího seriálu, kde si nejste jisti, jak se postava dál vyvine:) Váš názor na jméno se totiž může poměrně rychle změnit:) 

 

Důležité je zohlednit užívání jména do budoucna. Myslete na to, jak bude jméno fungovat v různých fázích života vašeho dítěte, zda se bude dobře hodit pro malé dítě, teenagera, ale také dospělého jedince. 

 

Zamyslete se, zda existují přijatelné zdrobněliny, zkrácení nebo přezdívky.  Některá jména mají jasné a běžné zkrácené varianty (např. Jakub – Kuba), u jiných to může malinko drhnout či je jména vůbec nenabízejí. Zamyslete se, jak důležité používání zdrobnělin pro vás může být a zda to může být limitující i pro vašeho potomka. 

 

V některých obdobích bývají určitá jména velmi populární, což mnohdy vede k tomu, že například ve třídách pak bývá více dětí se stejným jménem. Nemusí to však být vůbec na škodu, pokud vám nevadí, že jméno bude časté, můžete si za svým oblíbeným jménem stát. Pokud ale nechcete být jedním ze tří Adámků ve školce, vybírejte mezi jmény, která nejsou na vrcholu žebříčků oblíbenosti.

 

241

 

Jméno by mělo být také v harmonii s příjmením. Vyzkoušejte, jak jméno zní v kombinaci s vaším příjmením, abyste se vyhnuli zbytečně složitým nebo neladícím kombinacím. Zvažte, jak celé jméno zní, jaký má rytmus a jak snadno se vyslovuje. Například krátká příjmení se často hodí k delším jménům a naopak. Dbejte také na to, aby jméno v kombinaci s příjmením nepůsobilo jakkoli nevhodně, posměšně nebo zbytečně složitě. 

 

Pokud se chystáte v životě hodně cestovat, žít v zahraničí nebo plánujete mít ze svého potomka slavnou mezinárodní osobnost, ověřte si, jak bude jméno znít v jiných jazycích. Některá jména mohou být obtížně vyslovitelná nebo mohou mít odlišný význam. Pro některé z vás tak může být užitečné zvážit, jak bude jméno fungovat v dalších jazycích a překladech. 

 

Co když se nemůžete se rozhodnout

 

Pokud nevíte nebo nechcete vědět pohlaví vašeho miminka dopředu, můžete vybírat například z neutrálních jmen, která se hodí pro obě pohlaví: Alex, Robin, Max nebo Sam. Někteří rodiče také čekají s výběrem jména až na samotný porod - své miminko pojmenují až v momentě, kdy ho poprvé spatří. Výhodou je, že dnes se nemusíte rozhodovat při vyplňování předporodních papírů, váš malý podklad můžete v klidu a s jasným rozmyslem pojmenovat do 1 měsíce od porodu. 

 

232

 

Ohlas okolí? Vybírejte jen podle sebe:)

Výběr jména je dost osobní záležitost, přesto někdy dost podléhá vlivu okolí. Rady od rodiny a přátel mohou být užitečné, v některých případech však zanechávají příliš velký a nežádoucí vliv:) Pokud chcete vaše volby či varianty komunikovat s okolím, berte v potaz, že každý vedle vás má svůj vkus, svoji preferenci a přílišné vyžadování názorů může být i kontraproduktivní:) Nakonec je to totiž jen vaše rozhodnutí a důležité je, abyste se s ním cítili dobře hlavně vy a váš partner.

 

Vybrat křestní jméno pro svého potomka je na jednu stranu čest, ale také nemalá zodpovědnost. Bude to od vás dar vašemu milovanému dítěti, který si ponese po celý svůj život. Proto se neunáhlete, v klidu si vše promyslete a nenechte se příliš ovlivnit názory okolí:) Výběr jména je totiž především o vás rodičích. Mělo by to být jméno, které s vámi dobře rezonuje, přináší vám radost a jeho vyslovení vám vykouzlí úsměv na tváři:) Přece jen budete ho používat nejčastěji!:) Takže milí rodiče - vybírejte srdcem! :)

 

Facebook Ads (23)

 

Nejoblíbenější chlapecká jména v ČR

Mezi chlapeckými jmény jsou dlouhodobě nejoblíbenější tradiční jména. Nejčastěji volená jména pro chlapce tak jsou Jakub, Matyáš a Jan, dále pak Tomáš, Adam, Filip, Vojtěch, Martin, Matěj a Ondřej. V posledních letech se však objevují i jména jako Mikuláš, Vincent nebo Vilém.  

 

Nejoblíbenější dívčí jména v ČR

Také výběr dívčích jmen obsahuje ověřené klasiky, které rodiče stále velmi baví. Nejčastěji užívaná jsou Eliška, Viktorie a Anna, následují jména Adéla, Tereza, Sofie, Ema, Karolína, Natálie a v poslední době i velmi oblíbená Amálie.  Mezi další oblíbené varianty posledních let patří například jména Ella, Sára, Nela nebo Lota.  

 

Vaše Tereza z Moniel