Jak zvládnout nástup do školky

První zářijové dny se pomalu blíží a možná i vás čeká nástup do mateřské školky. Tento velký milník bývá doprovázen různými emocemi - od zvědavosti, přes nadšení až po obavy na straně dětí, ale i rodičů. Pokud už dnes přemýšlíte a hledáte způsoby, jak se na školku co nejlépe připravit, jak nástup vašim maličkým usnadnit a jak vše dohromady co nejlépe zvládnout, přinášíme vám několik odzkoušených rad a tipů, které třeba i u vás zafungují. 

 

2_1

 

Nezanedbejte přípravu 

 

Pro jakýkoli nástup do nového prostředí je dobré dětem neznámé místo předem ukázat, představit. Proto ještě před před oficiálním nástupem do školky využijte možnost například dnů otevřených dveří, zápisů, atd. a navštivte školku společně. Prohlédněte si prostory, seznamte je osobně s paní učitelkou a nechte vašeho drobečka vše si okoukat. Pokud jste návštěvu předem nestihli, jděte třeba na procházku kolem budovy a vyprávějte si, jaké to vevnitř asi bude, jak může vaše třída vypadat, jaké hračky tam můžou být..:) 

 

Hrajte si doma na školku. Tato aktivita velmi pomáhá dětem s novým režimem, který je ve školce čeká. Můžete tak předem nasimulovat aktivity, které se ve školce odehrávají - ranní přivítání nebo protažení, společné hry, svačinky, oběd nebo klidně i odpolední spánek.

 

Facebook Ads-211

 

Začněte zavádět pravidelnou denní rutinu několik týdnů předem. Přes léto a prázdniny bývá domácí režim často uvolněnější, přesto začněte v předstihu s pravidelným ukládáním ke spánku a vstáváním v požadovanou dobu. Uvidíte, jak  moc vám tato příprava nový start usnadní! 

  

Buďte pozitivní 

 

Mluvte o školce jen pozitivně. Vyprávějte si doma o tom, jak zajímavé místo školka může být - kolik zábavy se v ní dá zažít, kolik nových zážitků a kamarádů tam obvykle čeká, jaké vzpomínky máte na školku vy. Důležité je totiž vyvolat těšení. Jen přitom nezapomeňte na jednu důležitou věc - neupravujte pravdu a nevykreslujte školku v nadpozemských barvách:) Proberte společně i to, že je normální, že se na začátku může ostýchat, být nejistý nebo pro něj bude těžké odloučení. Zkuste se domluvit, že všechny tyto pocity jsou v pořádku a že se je společně pokusíte zvládnout.

 

Facebook Ads-209

 

Vyvarujte se jakýchkoli negativních komentářů. Snažte se vyhnout jakýmkoli negativním poznámkám o školce a to v jakékoli podobě. I letmo utroušená poznámka může děti vystrašit nebo v nich vyvolat pochyby a nejistotu. Rozhodně nikdy nepoužívejte školku jako trest! (“Nezlob nebo půjdeš do školky”). Pokud sami zažíváte obavy, neprojevujte vaši nervozitu a jakoukoli nedůvěru před vaším maličkým příliš výrazně. Samozřejmě se můžete otevřeně bavit o tom, že i pro vás to bude změna, a že se přirozeně obáváte, jak vše zvládnete. 

 

Zvykejte si postupně

 

Zkuste si (pokud můžete) na první dny ve školce vyhradit čas a nechat nástupu volnější tempo. Některé školky tento postupný nástup umožňují, ze zkušenosti vím, že se lze pohodlně domluvit i ve státních školkách, vše je o lidech:) První den třeba jen dvě hodiny, další do oběda, atd. Je ideální, když děti chodí opravdu nejprve jen na pár hodin denně a postupně pobyt prodlužovat. Pokud tedy máte jen trochu možnost, tato postupná varianta je ideálním řešením. 

 

1_1

 

Hledejte pomocníky

 

Nechte si váš malý poklad vzít si do školky oblíbenou hračku nebo plyšáka, případně mu připravte nějaký talisman nebo rodinnou fotografii, které může mít u sebe nebo ve skříňce během dne. Také se vyplatí vybírat společně praktické věci do školky - bačkůrky, nové tepláčky, kapsář, kapesníčky podle jeho vlastních preferencí.

 

Tip:

Některým dětem, kterým například déle trvá začlenění do kolektivu, velmi pomůže přicházet do školky mezi prvními. Tento detail dokáže být velmi nápomocný, věřte mi. Je totiž rozdíl vejít do poklidné ranní třídy, kde čeká například jen paní učitelka a všechny připravené hračky nebo do třídy plné hluku a shonu či už vytvořených skupinek dětí. 

 

Komunikujte a spolupracujte s učiteli. Informujte je o všech důležitých věcech, které by měli o vašem malém vědět (jeho zvyky, oblíbené aktivity, ale i obavy a nejistoty). 

Po příchodu domů si o školce povídejte. Zajímejte se, poslouchejte a povzbuzujte k vyprávění o všem, co se ve školce událo.

Chvalte za všechny pokroky a úspěchy. Ať už jde o postavenou věž s novým kamarádem, první snězený oběd nebo naruby oblečené tepláčky:)

 

Facebook Ads (82)

 

Když po několika skvělých dnech přijde krize

 

Může se stát, a stává se, že po několika úspěšných a nadšených dnech ve školce se vše otočí a přijde odmítání, slzy a vzdor. Jakoby dětem až po nějaké době došlo, že jsou celý den bez vás, v cizím prostředí. Nezoufejte! V klidu si o tom doma promluvte, uklidněte a podpořte. Buďte chápaví. Klidně přiznejte, že i vy míváte strach, jak to vše ve školce zvládne, jak to vy zvládnete bez něj, ale že to překonáte společně. Zeptejte se, co by mu pomohlo (já osobně jsem sem několik prvních dní pendlovala v ulicích před školkou, abych dodržela slib, že budu celou dobu čekat blízko až do domluvené hodiny vyzvednutí:)  

Někomu pomůže přesně vyznačený čas strávený ve školce. Když bude vědět, že maminka přijde až velká ručička hodin bude tady a malá tam. Jinému pomůže, že bude vcházet do třídy za ruku s kamarádem a v šatně na něj každé ráno počká.

 

Někdy má vliv i to, že do školky bude některá rána vodit tatínek místo maminky, od které může být loučení prostě těžší. Je důležité najít vždy pro vás nejvíce vyhovující řešení. 

 

 

Každé dítě je jiné

 

Některé děti jsou na změny opravdu hodně citlivé, začátky pak mohou být plné slz a nejistot. Jiné zamávají mezi dveřmi a bez problémů vcházejí do školky. V některých případech dokonce děti zvládají začátky lépe, než samotní rodiče, obzvlášť pro maminky prvorozených dětí to bývá často první velká zkušenost s nepřítomností a samostatností jejich malých pokladů:) Všechny varianty jsou naprosto v pořádku. Nástup do školky prostě je velkým krokem v životě celé rodiny. Pamatujte, že každé z dětí je jiné, má jiné potřeby i temperament a každý z nás na nové životní kroky potřebuje jinak dlouhý čas.

 

221

 

Proto buďte trpěliví. Uvědomte si, že adaptace ve školce může trvat i několik týdnů. A stejně jako ve vašem životě, počítejte s tím, že i ve školce jsou některé dny prostě náročnější než jiné.  

 

Jedna rada na závěr, na kterou si prosím dejte obzvlášť pozor. 

Nezklamte vaše děti.  Když slíbíte, že ten den do školky přijdete v tolik hodin, buďte tam. Vyzvedávejte včas. Nechoďte pozdě. Nezapomínejte a dodržujte sliby. Konkrétně v začátcích to může být pro vaše maličké naprosto zásadní věc, ke které se bude celý den upínat. Případná zklamání, ale naopak i důvěra a nově získaná jistota může být určující pro mnoho dalších situací a nových výzev v životě. 

 

Mnoho úspěchů a co nejkrásnější začátky ve školce!

 

Vaše Tereza z Moniel