Kdy a jak oznámit těhotenství v práci

Čekáte miminko, těšíte se na novou životní etapu, s partnerem se kocháte nad fotkou vašeho drobečka z ultrazvuku… Jste však zaměstnané u společnosti a čeká vás oznámení těhotenství vašemu nadřízenémuPro spoustu budoucích maminek stresující situace, neboť netuší, jak bude nadřízený reagovat, zda jim bude umožněno dále pracovat, zda budou mít kam se vrátit a spousta dalších otázek, které se honí v hlavě těhotné zaměstnané ženě. Rádi bychom pomohli všem nastávajícím maminkám zorientovat se v tom, jaké mají možnosti a nároky při komunikaci těhotenství svému zaměstnavateli.

 

12

 

Na pomoc jsme si přizvali Kamilu Plevákovou, která má mnohaleté zkušenosti s HR v největších českých korporacích. Kamila věří v podporu žen a jejich aktivní zapojování do pracovního života i v době rodičovské dovolené a jako mediátorka konfliktů pomáhá zaměstnancům, firmám a rodinám v hledání další společné cesty. 

 

Kdy a jak oznámit těhotenství?

Důležitou informací pro mnohé budoucí maminky může být fakt, že není žádným právním předpisem ustanoveno, kdy musí těhotná zaměstnankyně oznámit svůj stav zaměstnavateli. Záleží čistě na jejím uvážení. 

 

Obecně je doporučováno těhotenství oznámit ve chvíli, kdy je potvrzené a dobře se vyvíjející (pro mnoho maminek to bývá po 1. screeningu). To může napomoci dobrým vztahům v práci, kdy i zaměstnavatel získává prostor na řešení této situace, což je především vyřešení otázky budoucího zástupu těhotné.

 

Není třeba dokládat lékařské potvrzení (to by nastalo v případě např. v situaci, kdy zaměstnavatel nemá o jejím těhotenství ponětí, předává paní výpověď a paní doložením potvrzení od lékaře spadne do tzv. ochranné skupiny a nelze ji výpověď ze strany zaměstnavatele dát).

 

12_1

 

Jakou práci by žena v těhotenství neměla vykonávat

Pokud naopak žena zaměstnavateli neoznámí, že je těhotná, nemůže využívat opatření, která jsou uzákoněna právě na ochranu těhotných žen. Jde především o:

  • Zákaz práce přesčas
  • Zákaz práce v noci
  • Zákaz práce, které ohrožují těhotenství ( vypsány jsou ve  vyhlášce č. 180/2015 Sb.) a jedná se např. o nutnost používat izolační dýchací přístroje, práce v nuceném tempu, práce, kdy jsou vystaveny nárazům, práce s chemikáliemi, hormony, při výrobě výbušnin, při ošetřování pacientů v uzavřených psychiatrických odděleních a další
  • Zákaz práce, pro které není zdravotně způsobilá (lékařský posudek vydává lékař)

Vykonává-li tedy žena práci, která je těhotným zakázána, musí ihned informovat svého zaměstnavatele o svém stavu, aby mohl na tuto situaci reagovat.

V těchto případech je totiž zaměstnavatel povinen převést těhotnou zaměstnankyni na práci vhodnou pro její stav.

 

202

 

Platové podmínky pro těhotné

Pokud by žena byla převedena na práci, která je spojená s nižším výdělkem, náleží ji tzv. vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Nemůže-li zaměstnavatel převést těhotnou zaměstnankyni na jinou práci, je povinen poskytnout překážky na straně zaměstnavatele a ženě náleží 100% náhrada mzdy.

 

Není čeho se bát!

Není tedy třeba se obávat sdělit svému nadřízenému, že jste v radostném očekávání. Právní předpisy na těhotné ženy pamatovaly a jsou tedy chráněny vůči organizačním změnám či ukončování pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. 

Obecná rada zní, jakmile se budete cítit na to komunikovat vaše těhotenství na veřejnosti, myslete na informování svého zaměstnavatele. Díky otevřené komunikaci spolu naleznete budoucí fungování příjemně a rychleji.