Mateřství a práce - jde to dohromady?

Mateřství a práce. Velmi kontroverzní a stále hodně diskutované téma s dosud nestanoveným jednoznačným závěrem:) 

Časté fráze jako dobrá máma versus kariéristka”, “sobectví versus upozadění sama sebe”, “máma na plný úvazek versus nulová realizace a mizející sebehodnota”

Pokud řešíte něco podobného, věřte, že jste jedna z opravdu velkého množství maminek, kterým v hlavě pravidelně prochází tok podobných vět, argumentů pro a proti, všemožných pochyb a pravidelného obhajování.  Jak se tedy postavit k tématu práce a mateřství, jak se rozhodnout a ideálně jak skloubit dva mnohdy těžce sladitelné světy? 

Zkuste to jednoduše. Začněte tím, že se odprostíte od všech okolních vlivů, názorů a nevyžádaných doporučení a na chvílí se zaměříte jen a pouze na sebe. Položíte si jednoduchou otázku: zda chci nebo nechci během mateřské či rodičovské dovolené pracovat,  a pak zcela v režii své a vlastní rodiny vymyslíte, jak na to:) 

 

433

  

Proč nepodléhat nátlaku okolí

Rozhodnutí, zda budete nebo nebudete “pracující máma” je totiž jen a pouze na vás. K tomu je potřeba si připomenout zásadní věc a tou je, že každá z nás je jiná.

 

Každá máme jiné hodnoty, potřeby, ambice a životní cíle. K tomu všemu se liší naše zázemí, podmínky, možnosti i vztahy. 

 

Už z této perspektivy proto není logicky možné jakkoli hodnotit a uzavírat, zda je dobré, když maminky během mateřské nebo rodičovské dovolené pracují či nikoli. Neexistuje jednotná šablona, kterou by šlo použít na všechny. Realitu každé z nás totiž utváří řada různých faktorů, které logicky udávají i různé možnosti. 

 

V některých rodinách není například žádný prostor na diskusi, zda maminka chce nebo nechce během mateřské/rodičovské dovolené pracovat. Některá rodinná zázemí jsou finančně či jinak existenciálně nekompromisní a potřeba nástupu do práce v co nejbližším termínu je nezpochybnitelná. To je však jiná, tvrdě psaná kapitola. 

Pokud ovšem máte ten luxus a možnost výběru, zvažte dobře, neunáhleně a zcela podle svého, jak s touto mateřskou pauzou naložíte.

 

10 

 

Když každá jsme z jiného těsta

 

I když se všechny jednomyslně snažíme být těmi nejlepšími mámami, každá z nás vstupuje do mateřství jako jiná žena a s tím je velmi důležité pracovat.

 

Jsou ženy, které ve svých životních kartách nemají ambice a touhu po kariéře.

 

Je to naprosto legitimní a přirozené. Takové ženy mohou být spokojené v dlouhodobé přítomnosti svých dětí a na maximum využité rodičovské dovolené, možnosti pracovního volna s chutí využívají a do zaměstnání nechvátají. Realizují se během této doby ve svém rodinném prostředí, mateřskou pauzu vítají a v mnoha případech si jí úplně obyčejně užívají.  

 

"Na mateřskou dovolenou jsem se těšila a ani jsem neuvažovala, že bych během ní pracovala. Chtěla jsem si děti a mateřství užít naplno a po pravdě jsem si od práce chtěla po letech trochu odpočinout. Na mateřské/rodičovksé dovolené jsem byla nakonec 6 let, protože jsem plynule přešla z jedné do druhé a vůbec toho nelituji. Bylo to jedno z nejkrásnějších období mého života."

Tereza H.

 

Jsou ale také ženy, které tvrdě pracují na své kariéře, práce je pro ně životním cílem a vášní. Tyto ženy přirozeně nechtějí vše zahodit a někdy v budoucnu, až děti odrostou, začínat znovu ve světě o mnoho let rychlejším a často nedostupnějším. 

 

“Tím hlavním důvodem k práci je má osobnost, které nestačilo pouze starat se o své miminko, přebalovat, kojit a řešit s ostatními maminkami miminkovské starosti. Moje hlava potřebovala být zaměstnána i jinými podněty a cítila jsem, že chci dál být tou ,,původní“ ženou, ne jen maminkou. Pragmatickým důvodem bylo i to, že můj obor se vyvíjí dynamicky dopředu a nechtěla jsem po letech zjistit, že už nic neumím a nevím.”

Kamila P.

 

Vedle toho je také spousta žen, které jsou někde mezi tím vším, ženy a maminky, které třeba jen nechtějí být finančně závislé během své pracovní pauzy, pro své sebevědomí a klid potřebují nějakou vlastní realizaci a externí vlivy, které je během péče o miminko pozitivně rozptylují. 

 

Líbí se mi být finančně nezávislá, mohu navíc lépe zajistit rodinu a ulevit partnerovi, který si může více užít syna jako miminko a věnovat se mu - syn má tedy tátu často u sebe, pro mě jsou takové vztahy důležité, navíc neustálý kontakt s jinými lidmi/prací je super cvičení pro mozek i během rodičovské.”

Veronika M.

 

Mnohé z maminek si také během rodičovské dovolené připravují nějakou budoucí pracovní flexibilitu, která jim v předchozím zaměstnání není umožněna. Jen to jeden z nejčastějších důvodů zahájení podnikání na mateřské/rodičovské dovolené. 

 

“Na rodičovské jsem začala podnikat, abych si splnila sen - zkusit rozvinout svoje schopnosti v novém odvětví, které by šlo lépe skloubit s rodinným životem. Po porodu by bylo totiž jasné, že vrátit se do staré práce, kde bych musela sedět 8h v kanceláři, se s péčí o malé děti moc neslučuje. Navíc jsem chtěla s nimi trávit co nejvíce času, takže najít si práci, která bude časově flexibilní, pro mě bylo prioritou. Při prvním synovi to vůbec nešlo, bylo to náročné a já často unavená, ale při druhém synovi jsem získala větší klid a rozhled a tedy prostor proto ,,něco rozjet". Manžel pracuje v korporátu a chodí domů pozdě večer a já věděla, že musím zkusit něco, co mi umožní být se syny co nejvíce to půjde. A podnikání mi tuto cestu nabídlo. “

Klára K.

 

K tomu všemu je tu dnešní náročný svět. Ten nám udává podrobné návody a vřelá doporučení, jak bychom měly náš život skloubit a sladit v roli matky a pracující ženy. Ideálně tak, abychom obstály, splnily, vypadaly, zasloužily si úctu a obdiv, byly příkladnými a skvělými, ale zároveň finančně nezávislými a sebevědomými ženami na pevných nohách. Není to šílené? Rozhodně je:)

 

430

 

Z práce do práce 

 

Je podle mě velmi důležité, aby zaznělo, že mateřská či rodičovská dovolená je práce nebo zaměstnání nebo plnohodnotný úvazek, říkejte tomu, jak chcete:)  Kéž by se tento fenomenální název jednou provždy přejmenoval:))) Uvědomte si, že v podstatě jedním skokem, bez jakéhokoli zkušebního období a adaptace, nastoupíte na plný (ten nejplnější!) úvazek, nikdo vám práci postupně nepředává spolu s rozpracovanými daty a zaběhlým manuálem.

 

Porodem je vám nový “závazek” nekompromisně odstartován a vy jste od té chvíle v neustálém a náročném pracovním procesu!

 

I z tohoto důvodu je důležité, abyste si sama rozhodla a dobře rozmyslela, zda si k tomu další úvazek přidáte a jak vás bude ovlivňovat. Reálné to samozřejmě je. A bývá to i skvělé:)  Musíte si však být jisté, že to tak chcete. Vstupním kapitálem musí být nejen vaše ambice a přesvědčení, ale hlavně touha a chuť. 

 

“Mateřství mě naplňuje radostí, láskou a obrovskou vděčností. Zároveň si ale nedokážu představit nepracovat. Práce je pro mě vášeň, baví mě posouvat se dále, tvořit a vymýšlet produkty, které pomáhají ostatním maminkám.”

Monika M.

 

Vymyslete si vlastní pravidla

Pokud z jakéhokoli důvodu pracovat během mateřské či rodičovské dovolené chcete, nečerpejte jen z ověřených pravidel a rad, jak na to. Inspirujte se u okolí, upravujte si jejich řešení, vymýšlejte si nové postupy. Nefixujte se jen na jedno možné  řešení. Stanovte si svá vlastní pravidla. Ať už je to maximálně flexibilní pracovní úvazek, prodloužené zkušební období, vlastní podnikání. Možná jich budete muset vyzkoušet více, než najdete to ideální:) Ale musíte přijít na to, co vyhovuje vám i rodině, vaší práci i vlastní osobnosti. Jen tak se můžete vyhnout možnému stresu a diskomfortu na všech stranách. 

 

432

 

 “Neohlížejte na to, jak to mají ostatní, ale respektujte svou cestu a svou potřebu. Sedněte si se svým partnerem, rodinami a řekněte jim, co chcete, požádejte je případně o pomoc. Věřím, že vždy se nějaké řešení najde a ono i dětem prospěje býti s někým jiným než s vyčerpanou mámou. Pokud se bude máma vracet nabitá z práce, zásobena jinými informacemi než miminkovskými, bude i ten čas s dětmi kvalitněji strávený.”

Kamila P.

 

Zcela jistě se budete muset některých mateřských povinností vzdát. Vyberte ty, kde je pro vás nejvíce vyhovující, že vás zastoupí jiní. Může to být dopolední kroužek plavání s vaším batoletem, který bude absolvovat tatínek nebo babička, což mimochodem i pro ně může být velmi přínosné! 

 

“Být mámou cítím jako své poslání, ale práce mě baví, proto jsem chtěla stále pracovat, ale s novou rolí maminky. 

Co jsem ale netušila a stále to ladím, je rozsah práce a udržitelnost práce při rostoucím miminku. To bude a je neustálý písek, co se pohybuje a myslím, že než se syn rozhodne v dospělosti odejít z domu, bude se můj pracovní život vyvíjet.”

Karolína Šramlová

@karolinasramlova

 

Začněte postupně 

Buďte realistické. Stanovte si cíle, které je možné splnit. Nestavte vzdušné zámky, ukočírujte svoje počáteční ambice a nechte je růst, až se vaše nové nastavení trochu usadí. Je důležité být na sebe minimálně v začátcích laskavá a stanovit si dosažitelné cíle jak v práci, tak v mateřství. Neočekávejte, že budete okamžitě na všech frontách perfektní. Své role musíte sladit a to chce přirozeně nějaký čas. 

 

“Myslím, že je dobré na věci netlačit a nechvátat, pokud je ta možnost. Mnoho žen chce pracovat okamžitě. Vzniká zbytečné napětí. Je dobré jít do toho postupně, pár hodin týdně, ve chvíli, kdy vaše miminko už nebude tak maličké a nebude nás potřebovat tolik, jako na začátku.”

Martina Takáčová

@martina.takacova

 

Plánování je nejdůležitější

Dobře plánujte a organizujte. Dobré a efektivní plánování je totiž klíčem k úspěšnému fungování na více frontách. Udělejte si kalendář, používejte aplikace, cokoli, co vám pomůže s časovým rozvrhem. Nebojte se využívat všemožné pomocníky - online nákupy, pomoc s úklidem nebo vařením. 

 

“Dobrý time management je klíčový! Pokud si člověk nastaví jasné hranice, zmanaguje čas, tak se to dá, jen to chce disciplínu. Například já musím mít věci opravdu přesně naplánované, abych se z toho nezbláznila.”

Nikoleta Stachovičová

@nikoletastachovic

 

 

“Alfa a Omega je plánování. Plánování práce, ale i rozdělení rolí s partnerem, našimi rodinami a babičkami, které třeba nám rády pomáhají. Ideální je TO DO LIST na každý den a ne moc velké nároky na samu sebe (tohle je tip, na kterém pracuji a kam se chci dostat).”

Karolína Šramlová

@karolinasramlova

 

 

434

 

Čas s rodinou bez kompromisů

Čas mimo práci věnujte plnohodnotně dětem a rodině. Odložte mobil, neodepisujte na emaily, nevyřizujte resty. Nedělejte kompromisy a společný čas neokrádejte. Protože právě tento čas si vaše děti budou pamatovat nejvíce, těmito momenty tvoříte jejich nejkrásnější vzpomínky. Tady totiž víc než jinde platí: Kvalita je důležitější než kvantita!

 

“My se o víkendu snažíme ,,nesedět doma" a podnikat mnoho výletů, které s manželem a dětmi milujeme a které naplňují celou rodinu. Je to čas, který si opravdu věnujeme vzájemně (nikdo není na mobilu apod.) a je to skvělá příležitost na stmelování celé rodiny.”

Klára K.

  

Pamatujte, že nechybujete, pokud pracujete a nechybujete, pokud nepracujete. Naprosto klíčové a zásadní je vycházet z toho, co sama chcete a jaké jsou reálně vaše možnosti. Ne to, co slýcháte nebo si ostatní myslí a doporučují, že byste měla. Pokud se pro “pracující mámu” rozhodnete, je důležité najít rovnováhu, která vám a vašim rodinným potřebám vyhovuje. 

Pokud se s pracujícími mámami neztotožňujete, je to naprosto v pořádku, nejste ničím méněcenné. Nenechte se tlačit do ničeho, co vám není přirozené. V kontextu celého pracujícího života se totiž jedná jen o pár krátkých let či měsíců, které dobrovolně věnujete tomu nejlepšímu projektu - vašemu miminku. 

 

Proto je nejvíce potřeba respekt. Respekt okolí směrem k nám, respekt jedna k druhé, samy k sobě. Nemůžeme být všechny stejné. To bychom mezi sebou ani nevydržely! :) A není fér, že současné trendy či tlaky společnosti hovoří jinak. 

Nesuďme sebe ani druhé. Jste skvělá máma, ona taky a ta od vedle taky!:) A právě proto bychom měly vždy táhnout za jeden provaz:)

 

433_1

 

“Maminky, vaše naplnění je vždy na prvním místě, nikdy na to nezapomínejte, protože platí, že staré dobré přísloví, že spokojená maminka = spokojené dítě. Nebojte se jít za svými sny a to, že se rozhodnete pracovat určitě neznamená, že nějak ,,okrádáte" děti o váš čas. Je to naopak velice prospěšné pro všechny a věřím, že i vaše děti na vás budou jednou pyšné, až zjistí, co vše jste byla schopná pro rodinu udělat.“

Klára K.

 

 

”V první řadě dělejte to, co vás baví, naplňuje a jděte si tvrdě za tím. Dá se to i s dětmi, děti nejsou žádná překážka. Když chceme v životě dosáhnout něčeho víc, musíme proto něco víc udělat a to bude první krok mimo vaší komfortní zónu. Dá se věnovat dětem, mít s nimi krásný vztah, mít práci, kterou milujete a také mít při sobě manžela, který vás bude podporovat, chápat a pomáhat vám v tom. Jak si věci samy nastavíme/uděláme, takové budou, je to všechno v první řadě jen a jen o nás samotných. Nebojte se do toho jít, protože když to nevyzkoušíte, nikdy nebudete vědět, zda by to šlo nebo ne. Ono cesta životem je náročná a těžká, ale na konci té cesty to přinese vždy zasloužené ovoce :) Zkoušejte pro sebe a svoje blízké něco víc, bez ohledu na to, jak to dopadne, protože vždy to bude lepší, než když neuděláte nic :)”

Nikoleta Stachovičová

@nikoletastachovic

 

 

“Netlačte na pilu, ale zároveň se nevzdávejte svých snů! Děti chtějí šťastnou mámu!” :-)

Martina Takáčová

@martina.takacova