Nejlepší avokádový toast s lososem
Nejen nastávající a kojící maminky potřebují vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, které jsou důležité pro jejich zdraví i zdraví dítěte. Avokádový toast s grilovaným lososem, citrónovou šťávou a koriandrem vám bude závidět kdejaká influencerka na Instagramu! Mňam, pojďme na to!
Populární zdravá snídaně
Málokterý pokrm se dočkal tolik pozornosti jako kousek chleba s avokádem. Mladá generace se do této kombinace zamilovala a stala se nedílnou součástí jejich zdravého životního stylu a feedu na sociálních sítích. Vůbec se ale nedivíme – nabízí spoustu vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského těla.
Historie avokádového toastu
Domovem populárního jídla je Austrálie, kde se avokádu velmi dobře daří. Australané navíc tráví spoustu času venku a jsou zbláznění do nejrůznějších fresh pomazánek (nejen) z avokáda.
Dnes už velmi pravděpodobně najdete avokádový toast ve snídaňových menu většiny malých kaváren, bister i vyhlášených restaurací.
Zdraví prospěšné ovoce
Mnoho lidí považuje avokádo za zeleninu, opak je ale pravdou. Avokádo je ovoce s máslovitou konzistencí a velmi jemnou chutí připomínající ořechy. Je vynikajícím zdrojem rostlinných tuků, čemuž odpovídá jeho vysoká energetická hodnota. Avokádo je také vynikajícím zdrojem vlákniny, kterou těhotné a kojící ženy potřebují pro zdraví střev a optimální trávení. Ve spojení s celozrnným pečivem se počet vlákniny ještě zvýší. Běžně se prodává až 10 odrůd.
Benefity avokáda
Avokádo je fantastickým zdrojem vitamínů C, E, K, H, B3, B5 a minerálních látek hořčíku, draslíku, mědi a fosforu. Obsahuje pouze malé množství cukru a udržuje optimální hladinu cukru v krvi. Je proto vhodné i v redukčním jídelníčku.
Antioxidanty v avokádu podporují zdraví srdce, očí i pokožky, snižují krevní tlak, riziko vzniku infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Zelené ovoce také pomáhá při onemocnění jater, ledvin a močových cest.
Víte že:
Avokádo obsahuje persin – látku silně jedovatou pro papoušky a kanáry. Podávat by se nemělo ani psům nebo kočkám!
Avokádový toast s grilovaným lososem, citrónovou šťávou a koriandrem
Potřebné ingredience:
- 2 plátky celozrnného chleba
- 1 avokádo
- 150 g lososa
- 1 citron
- extra panenský olivový olej
- čerstvý koriandr
- sůl
- pepř
Jednoduchý postup:
- Syrového lososa omyjeme, důkladně osušíme a grilujeme nebo opékáme na pánvi na středním plameni.
- Filet ryby necháme odpočinout a následně jej osolíme a opepříme podle chuti.
- Zralé avokádo překrojíme na dvě poloviny, odstraníme jádro, vydlabeme a dáme do mísy.
- V míse avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme k němu šťávu z poloviny citrónu a dvě lžíce olivového oleje. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Plátky chleba opečeme v toustovači nebo kontaktním grilu dozlatova a křupava a potřeme je avokádovou směsí.
- Na avokádovou směs umístíme grilovaného lososa, zakápneme citrónovou šťávou a kapkou olivového oleje.
- Nakonec nasekáme čerstvý koriandr, kterým avokádový toast ozdobíme.
Další recepty z avokáda
Pokud milujete avokádo stejně jako my, pusťte se s chutí do dalších pokrmů! Zkusit můžete například super jednoduchý a chutný avokádový hummus. A těšit se můžete na další chutné a zdravé recepty, které pro vás připravujeme.
Tip od Moniel:
Pokud je vám líto vyhodit pecku avokáda, můžete si z ní vypěstovat krásnou pokojovku!
Dobrou chuť!
Vaše Monika z Moniel