Prevence rakoviny prsu v kostce

Říjen je každoročně měsícem boje a prevence proti rakovině prsu a s tím související podpory nemocných žen. Rakovina prsu je totiž jedním z nejčastějších onkologických onemocnění žen po celém světě, v České republice tomu bohužel není jinak. V posledních letech je u nás každoročně diagnostikováno téměř 8 tisíc žen s tímto onemocněním. Na následky každý rok zemře přibližně 1 700 českých žen a to bohužel není málo. Přesto má úmrtnost v posledních letech lehce klesající tendenci. Díky čemu? Jednoznačně díky zlepšující se léčbě, prevenci a domácímu samovyšetřování! Jak tedy rakovině prsu předcházet? Máme pro vás tipy a rady.

 

293

 

Pravidelné samovyšetření prsou vám může zachránit život!

 

Kopie souboru samovysetreni

 

Jednou z nejúčinnějších metod prevence rakoviny prsu je pravidelné samovyšetření prsou. Každá z nás by si měla kontrolovat svá prsa každý měsíc, ideálně pár dní po menstruaci. Kromě bulek je nutné sledovat i další změny, například změnu tvaru, jakékoli zarudnutí, vtažení bradavek nebo pomerančovou kůži. Varovným příznakem jsou také výtoky z bradavek (s příměsí krve nebo čirý výtok). Podrobný návod na samovyšetření přinášíme ZDE. Pokud zaznamenáte jakékoliv změny, neotálejte a navštivte lékaře!

 

 

Mamografická a ultrazvuková vyšetření

 

Kopie souboru mamografKopie souboru ultrazvuk

 

Kontrola jakýchkoli neobvyklých změn, ale i důležitá preventivní vyšetření se provádí pomocí přístrojů sonografu (ultrazvuk) a mamografu. U mladších žen (do 40 let) se v rámci prevence využívá ultrazvukové vyšetření prsou. To dokáže odhalit malá a nehmatná ložiska nádoru. Pokud je například výsledek nejednoznačný, následuje vyšetření mamografem. Ultrazvukové vyšetření není bolestivé, leží se při něm pohodlně na zádech, podobně jako na ultrazvuku v těhotenství:) Výhodou je, že výsledek vyšetření víte okamžitě. 

U žen nad 40 let je základní metodou mamografické vyšetření. Jak mamografické vyšetření probíha a proč se ho nemusíte bát, si můžete přečíst ZDE.

 

Pamatujte, že každé z těchto vyšetření může odhalit nádor ještě předtím, než je hmatatelný, což výrazně zvyšuje šanci na úspěšné vyléčení. 

 

Ultrazvuk i mamograf jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pokud vám ho doporučí váš lékař nebo třeba gynekolog. Doporučit ho může právě z důvodu podezření na neobvyklé změny nebo i v případě rodinné anamnézy. Podstoupit ho můžete samozřejmě i bez doporučení odborníka jako samoplátce, mnoho pojišťoven však tato vyšetření zpětně proplácí. Navštěvovat by je každá z nás měla minimálně jednou za dva roky. 

 

Rakovina prsu jen v pozdějším věku? Bohužel ne 

I když se karcinom prsu statisticky nejvíce objevuje u žen vyššího věku, neznamená to, že počet svíček na dortu nás od této nemoci ochrání. Bohužel se rakovina prsu nevyhýbá ani velmi mladým ženám (kolem 20-30 let věku). Přestože se jedná spíše o výjimky, nelze se k tomu stavět tak, že se nás tato problematika v mladém věku netýká. Nádory navíc bývají  mnohdy agresivnější, protože jsou většinou dané genetickou predispozicí. Včasné odhalení u mladších žen bývá naneštěstí také složitější, jelikož většinu mladých dívek ani nenapadne, že by měly podstupovat ultrazvuková či mamografická vyšetření. A to je bohužel velká chyba. 

 

Obecně rizikovými faktory pro vznik rakoviny prsu je kromě věku i zmíněné genetické zátěže (rodinná predispozice), nezdravý životní styl a stres.

 

Dodržujte zdravý životní styl 

 

Kopie souboru stravaKopie souboru pohyb

 

Zdravý životní styl hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny prsu. Zdravá a pestrá strava, udržování zdravé tělesné hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita, omezování alkoholu a dalších škodlivých vlivů. Čtete to v mnoha směrech jako základ kvalitního a zdravého života, velmi to platí i v případě prevence rakoviny!

A pokud kojíte, výborně!:) Jak už jsme několikrát psali, studie dokazují, že ženy, které kojí, mají nižší riziko vzniku rakoviny prsu a délka kojení může toto riziko dále snižovat.

 

Prevence, prevence, prevence!

I když je rakovina prsu nepříjemné společenské téma, je bohužel velmi aktuální a důležité se něm bavit. Pokud se ve vaší blízkosti tato diagnóza objeví, nebojte se, že to znamená nutně jen beznaděj. Hlavní je přijít k lékaři včas, což se díky pravidelným preventivním kontrolám a domácímu samovyštření velmi často daří! Včasná podchycení nemoci je totiž stejně jako u ostatních onkologických diagnóz samozřejmě tím nejdůležitějším faktorem na úspěšné vyléčení. 

 

 

Co když máme rakovinu prsu v rodině?

Pokud máte ve vaší rodině historii rakoviny prsu, je vhodné se nechat testovat na BRCA geny a jejich mutaci. Pokud máte podezření, že byste mohla být nositelkou BRCA mutace, ale jste nyní zdravá, oslovte svého praktického lékaře nebo gynekologa, kteří vám mohou vystavit žádanku na genetické vyšetření. Pokud splňujete podmínky pro testování, je genetické testování hrazeno pojišťovnou.

 

Kopie souboru geneticke testovani

 

Co to jsou BRCA geny? 

BRCA geny, z anglického breast cancer genes (geny rakoviny prsu), jsou v našich buňkách zodpovědné za opravu genetické informace. Rozeznáváme 2 druhy těchto genů BRCA 1 a BRCA 2. Pokud nefungují správně, čili jsou mutované, hromadí se v našich buňkách chyby, které mohou vést ke vzniku nádoru. V každé buňce jsou přítomny 2 sady BRCA genů, každá od jednoho z našich rodičů. Pokud se narodíme s jednou z těchto sad již mutovanou, stačí, aby přestala fungovat ta druhá v průběhu života a vzniká rakovina. Více o BRCA genech najdete ZDE.

 

Starejte se o svá prsa!

Každá z nás by měla svá prsa znát. Vědět, jaké změny probíhají během měsíce/cyklu a co běžné není. Starat se o ně, o sebe, pozorovat, kontrolovat, pravidelně docházet na preventivní kontroly. Pokud máte každoroční seznam kontrol (zubař, gynekolog, praktický lékař), zařaďte tam i ultrazvuk či mamograf! Je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat! A pocit úlevy po úspěšném vyšetření s negativním nálezem je k nezaplacení!

 

Pokud se o rakovině prsu a její prevenci chcete dočíst víc, mrkněte na náš blog do sekce "ZDRAVÍ" , kde najdete řadu článků na toto téma, včetně Zajímavostí o prsu, o kterých možná nevíte nebo rozhovor s Ditou Pánkovou, mladou maminkou a influencerkou, která vyhrála boj s rakovinou a úspěšně otěhotněla. 

 

Vaše Tereza z Moniel