Problémy při kojení a jejich řešení

I když je kojení definované jako jedna z nepřirozenějších věcí na světě, může být doprovázeno řadou problémů a komplikací, které ho dokáží poněkud znepříjemnit a znesnadnit. Jaké zádrhely to mohou být, jak je rozpoznat a hlavně, jak je vyřešit, vám spolu naší skvělou laktační poradkyní Natálkou Forejt právě teď prozradíme.

 

Facebook Ads - 2024-09-16T133903.572

 

Ragády, bolestivé bradavky

 

Ragády jsou malé trhlinky nebo praskliny na kůži bradavek. Jedná se sice o drobná poranění, můžou však být velmi bolestivá. Většinou se objevují na začátku kojení, když si bradavky teprve zvykají na intenzivní sání miminka. Poznáte je podle bolesti při kojení, viditelných trhlinek a někdy také drobného krvácení.

 

“Příčinou vzniku ragád je často poporodní přecitlivělost bradavek. Která je velmi častá v začátcích kojení, než si prsa na “novou výzvu” zvyknou. Tato bolest je snesitelná a většinou odezní do dvou týdnů. Pokud se tomu tak nestane, takdoporučuji vyhledat laktační poradkyni, která se případně zaměří na jinou příčinu ragád. Ragády mohou jít totiž dost často ruku v ruce s kvasinkou, kterou je potřeba řešit co nejdříve.”

 

Další příčinou může být suchá kůže způsobená nedostatečnou hydratací nebo časté mytí prsou mýdlem, které nadmíru vysouší. Svůj vliv může mít také použití nesprávného prsního kloboučku. Pokud je klobouček příliš těsný nebo nevhodně tvarovaný, zvyšuje se riziko právě zmíněných ragád.

 

Facebook Ads - 2024-08-05T091655.658

 

Jak ragády léčit?


Důležité je začít s léčbou co nejdříve. Zkuste nejprve změnit POLOHU kojení. Po každém kojení také nechte bradavky dýchat. Pravidelným "větráním” tak předejdete dalšímu možnému podráždění.


Zmírnit bolest i samotné urychlení hojení vám pomůže aplikace například lanolinové masti nebo jiného krému určeného k hojení. Vhodné je i střídání poloh při kojení, jelikož tak zabráníte nadměrnému zatěžování jednoho prsu. Pokud jsou ragády závažné, je ideální nechat si poradit a pomoci odborníkem.

 

“Nejdůležitější je s miminkem zvýšit kontakt “kůže na kůži”, který nejen, že zvyšuje produkci hormonu oxytocinu, ale také urychluje hojení a pomáhá proti bolesti."

 

Zánět prsu neboli mastitida

 

Mastitida je velmi bolestivá. Obvykle je způsobena ucpaným mléčným kanálkem, ke kterému dochází, když mléko zůstává v prsu příliš dlouho (například během nepravidelného kojení). Někdy jsou příčinou také bakteriální infekce (přenesené například z kůže nebo z pusinky miminka), které proniknou do mléčného kanálku skrz poraněné bradavky.

Mastitida je nechvalně známá velkou bolestí a citlivostí prsou. Doprovází ji pocity horkosti v postižených oblastech, zarudnutí a otoky, zatvrdlinky v prsou, ale také horečka či zimnice spojená s velkou únavou a pocity malátnosti.


Jako prevence je důležité kojit pravidelně a často, aby se obě prsa správně vyprazdňovala. Pokud je to možné, zkoušejte měnit polohy při kojení, aby mohlo miminko efektivně sát ze všech částí prsu. Vyhněte se těsnému oblečení a podprsenkám, které mohou na prsa tlačit a blokovat tak mléčné kanálky.

 

Facebook Ads - 2024-08-05T092216.110

 

Jak vyléčit mastitidu?


Nejdůležitější je pravidelné a časté kojení. I když je v tu chvíli bolestivé, je důležité pokračovat, aby se zabránilo zhoršení stavu. Pomáhají také teplé obklady, ideálně vždy před kojením, které mléko uvolní a také zmírní bolest. Jemná masáž postižené oblasti také dokáže pomoci. Nezanedbávejte ani odpočinek a dostatečný příjem tekutin.

 

Pokud se příznaky zhoršují nebo neustupují, je důležité vyhledat v čas lékařskou pomoc, která může znamenat i například nasazení antibiotik. Pokud se mastitida neléčí, může vést k vážnějším komplikacím, jako je například absces.


“Je dobré vědět, že zánět prsu je jasným signálem těla, že je potřeba zpomalit. Pokud vás tento problém potká, tak je ideální říct si o pomoc a odpočívat, co to jen jde a je přesně ta pravá chvíle, kdy můžeme sáhnout i po Paralenu. Pokud se záněty opakují, tak doporučuji řešit tuto záležitost i zevnitř.”

 

 

414

 

Kvasinková infekce

 

Kvasinková infekce při kojení, známá také jako kandidóza, může být další velmi nepříjemná součást kojení. Kvasinky, zejména druh Candida albicans, mohou způsobit infekci na bradavkách a dvorcích. Kvasinková infekce se může objevit i v ústech miminka (nazývá se soor a poznáte ji podle bílých skrvn v pusince, povlaku na jazyce nebo dásních a vnitřní straně tváří).

Kvasinková infekce má různé nepříjemné příznaky, od bolestivých bradavek, přes pálení či svědění (i když neevidujete žádné viditelné trhlinky), až po lesklý (růžový nebo načervenalý) vzhled bradavek a dvorců. Může ji doprovázet také bolest, která přetrvává i po kojení. Ta se v některých případech může rozšířit hluboko do prsu, což může upozorňovat na infekční postižení mléčných kanálků.

Kvasinková infekce při kojení může vzniknout z několika důvodů. Kvasinkám se daří ve vlhkém prostředí, takže pokud jsou prsa dlouhodobě vlhká (například kvůli únikům mléka), zvyšuje se riziko infekce. Také užívání antibiotik u vás nebo u miminka může narušit rovnováhu mikroflóry a podpořit růst kvasinek. I trhlinky (ragády) na bradavkách mohou vytvořit vstupní bránu pro kvasinky. Roli hraje i oslabený imunitní systém.

 

415

 

Léčba kvasinkové infekce

 

Pokud máte podezření na kvasinkovou infekci, je důležité kontaktovat laktační poradkyni, která obvykle nasadí potřebnou “léčbu” a případně předá dále do péče lekaře, který předepíše krémy nebo masti obsahující antimykotika, které se aplikují přímo na bradavky a dvorce. Stejný postup platí pro miminka a vyskytující se soor.

Je také důležité pravidelně sterilizovat všechny pomůcky, které přicházejí do styku právě s ústy miminka nebo s bradavkami - tzn. dudlíky, lahvičky, odsávačky. A samozřejmě hygiena, pravidelná výměna prsních vložek a udržování prsou v suchém prostředí velmi pomáhá infekcím zabránit.

 

 

“Kvasinka je jednou z nejčastějších příčin bolesti a veliké množství maminek si ji přinese už z porodnice. Její odhalení může být lehce komplikovanější, protože se může chovat různými způsoby. Pokud máte pocit řezavé bolesti při přisávání miminka, tak doporučuji kontaktovat laktační poradkyni a prokonzultovat situaci. Kvasinka se velmi často ráda vrací, proto je ideální nasadit i podpůrnou “vnitřní” léčbu sebe a miminka.”

 

 

412 

 

 

Ucpaný mlékovod

 

Ucpaný mlékovod je jedním z těch běžnějších problémů, se kterými se během kojení můžete setkat. Dochází k němu v momentě, kdy mléko nemůže volně protékat jedním z mlékovodů v prsu. Následuje bolestivé zduření, případně uzlík v prsu. Pokud tento stav neřešíte, může se z něj vyvinout výše uvedená mastitida, což je už poněkud závažnější problém.

Ucpaný mlékovod se může objevit jako tvrdá hrudka nebo více zatvrdlinek v prsu. Příčinou bývá opět nedostatečné vyprazdňování prsou, větší tlak na prsa (například nošení těsné podprsenky, spaní na břiše nebo tlačení na prsa při kojení), ale svou roli hrají bohužel také stres a únava.

 

Jak na ucpaný mlékovod?


Opět platí - nejlepším řešením je pravidelné a časté kojení. Kojte často, abyste podpořili průtok mléka a zabránili zadržování mléka. Ujistěte se, že miminko správně saje, a pokud možno měňte polohy. Před kojením přiložte na postižené místo teplý obklad nebo si dejte teplou sprchu. Teplo pomůže rozšířit mlékovody a uvolnit ucpané mléko. Postižené místo pak můžete během kojení jemně masírovat směrem k bradavce. Noste takovou podprsenku, která nevyvíjí tlak na prsa. Dbejte na dostatečný příjem tekutin.

 

“Pokud se objeví ucpání mlékovodu, což se velmi často děje před ustálením laktace, tedy ze začátku kojení, tak je hlavně důležité co nejvíc odpočívat, nechat si pomoci a snažit se nestresovat. Pokud se rozhodnete masírovat zatvrdlinky v prsu, tak pamatujte, že se jedná o jemnou masáž, která prsa neporaní.”

 

233

 

Bolestivé nalití prsů

 

Bolestivé nalití prsů, známé také jako laktostáza, je stav, kdy se prsa výrazně zvětší, ztuhnou a stanou se citlivými nebo bolestivými kvůli nahromaděnému mléku. Tento problém se často objevuje v prvních dnech po porodu, kdy se mléko tvořit začíná, tělo ho často produkuje více, než je potřeba.

Typickým příznakem je zduření a ztuhnutí prsou. Prsa mohou být nateklá a na dotek teplá, při dotyku nebo pohybu velmi bolestivá. Kvůli zmíněnému ztuhnutí pak také může být pro miminko obtížné se správně přisát, což vás točí v jakémsi nechtěném kruhu komplikací.

 

Blog obrázky (10)

 

Jak léčit a předcházet bolestivému nalití prsou?

Kojte často, odsávejte, pokud je potřeba, před začátkem kojení zkuste trochu mléka odstříkat, aby se miminku podařilo lépe přisát. I zde pomohou jemné masáže, teplé obklady před kojením, ale i studené obklady po kojení, které dokáží zmírnit otoky a bolest. Pokud se bolestivé nalití prsou nezlepší během několika dní, nebo pokud se objeví další příznaky naznačující infekci nebo mastitidu, je na místě odborná pomoc.

 

”Ideální je primárně pravidelně a často kojit. Pokud máte potřebu prsa odsát, tak je odsajte pouze do úlevy, ne do pocitu vyprázdnění. Pokud bychom odsávaly moc, tak to bude kontraproduktivní, vzhledem k tomu, že prsa dostanou signál, že mají tvořit ještě víc mléka a je to takový “začarovaný kruh”.”

 

Blog obrázky (12)

 

Přídatná mléčná žláza

 

Přídatná mléčná žláza, známá také jako ektopická mléčná žláza, je poněkud vzácnější anatomická anomálie, kdy se mléčná tkáň vyvíjí mimo pro ni typickou oblast prsů. Může vzniknout kdekoliv podél mléčné linie, tedy od podpaží až k tříslům. Projevem je pak například malá bulka v podpaží, na hrudníku nebo kdekoli podél zmíněné mléčné linie. V některých případech může tato žláza i produkovat mléko, což může být trochu znepokojující. Pokud však nezpůsobuje problémy, není nutná žádná léčba, žláza většinou sama zmizí. Pokud je však bolestivá, esteticky rušivá nebo jinak problematická, je možné ji chirurgicky odstranit.

 

Facebook Ads (56)

 

Bělavá bradavka

 

Bělavá bradavka je stav, kdy bradavka získává světlejší, bělavý odstín. Je to jev často doprovázený diskomfortem a bolestí, která se objevuje bezprostředně po kojení. Objevuje se z různých důvodů, je proto důležité rozlišit mezi příčinami a podle toho věc řešit. Během kojení se tato nepříjemnost může vyskytnout díky již zmíněným ragádám nebo kvasinkové infekce Candida.

Pokud si jakékoli změny barvy bradavky všimnete, je důležité poradit se s lékařem nebo laktační poradkyní, zejména pokud evidujete bolest či další příznaky. Pomoci vám může teplo, vyhýbání se chladu, v některých případech mohou být doporučeny léky na rozšíření cév.

 

Facebook Ads - 2024-08-05T092039.974

 

Komplikací a výzev nás během kojení může potkat dost. Všechny se však dají řešit, některé dokonce velmi snadno a rychle, proto se nenechte výše uvedenými nepříjemnostmi odradit:) Pokud nedokážete jakýkoliv problém identifikovat nebo si čímkoliv nejste jisté, nejlepším a často nejrychlejším řešením bývá zkontaktovat laktační poradkyni. I jednorázová on-line diskuze z pohodlí vašeho domova s čerstvým miminkem v náručí vám dokáže velmi pomoci a jakékoli neduhy vyřešit:). My vám přejeme úspěšné a klidné kojení a co nejméně možných komplikací!:)

 

Otázky na Natálku:

 

  • Co když kojení bolí?

Pokud kojení bolí, tak je důležité odhalit příčinu bolesti. Při začátcích kojení se může objevit poporodní přecitlivělost, která by měla odeznít cca do 14 dní. Pokud bolest přetrvává, tak doporučuji zkontaktovat laktační poradkyni a nechat si poradit. Stejně tak, pokud se objeví bolest kdykoliv jindy, v průběhu kojení. Určitě není dobré kojit s bolestí, protože to není dlouhodobě udržitelné.

 

  • Co když miminko odmítá prso/odmítá se přisát?

V tuto chvili určitě kontaktujte laktační poradkyni, protože pokud jste v bodě, kdy miminko odmítá kojení, tak je dobré jednat rychle a na nic nečekat. Jako SOS pomoc vyzkoušejte změnu polohy, případně i prostředí. Samozřejmě vždy záleží na věku miminka a opět odhalit příčinu, protože odmítání prsa může mít mnoho důvodu (často nás to ani nenapadne). Věřte, že miminko nikdy neodmítá nás/prso/mléko, ale pouze situaci/nepříjemnost, která se mu aktuálně děje.

 

  • Jak miminko „odsát“ z prsu?

Velmi jednoduchou metodou je vsunutí malíčku do koutku pusinky miminka. Určitě není dobré “odsát” miminko nějakým odtržením silou, protože bychom si mohly poškodit prsa (i neviditelnou trhlinkou). Zároveň je nutné říci, že i pokud miminko na prsu usne, nebo si všimneme, že už nepoliká a máme pocit, že je kojení “ztráta času”, když miminko stejně nepije, tak věřte, že i samotné “podudlávání” prsa hraje roli v celém systému kojení.

 

  • Co když miminko při kojení kouše? 

 

Ideální je celou situaci s miminkem komunikovat. Pokud se kojí hezky, tak ho pochválit a pokud zrovna kousne, tak ihned zareagovat a i pomocí intonace miminku vysvětlit, že takhle nás to bolí a není to dobrý způsob kojení. Určitě je dobré se vyhnout zaragování smíchem (i když to může být někdy vtipné, protože se miminko začne smát), to může vést k dlouhodobějšímu problému s kousáním, vzhledem k tomu, že to miminko bere jako hru.


Pokud vás zajímá téma problémů při kojení a jejich řešení, tak vás zvu na živý workshop už 30.9. 2024 v Praze. Info najdete na mém Instagramu.

 

Vaše Tereza a Natálka