Zdravé švestky 3x jinak - sladké dezerty, které musíte ochutnat
Vymýšlet zdravý jídelníček je v hektickém rodičovském životě někdy pěkná fuška! Naštěstí se můžete spolehnout na nás. Zdravý životní styl neznamená jen diety a odříkání. Bez výčitek si můžete vychutnat i sladkou tečku (nejen) po nedělním obědě. V článku se dozvíte zdravotní benefity téhle sladké fialové peckovice a objevíte bezkonkurenční švestkové dezerty, které si zamiluje celá vaše rodina.
Benefity švestek
Každá švestka obsahuje důležité vitamíny skupiny B, vitamín C a betakarotén, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a minerály, jako je draslík a železo, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského organismu. Zapomenout můžete také na předražené doplňky stravy. Radši si slupněte pár švestek a podpořte váš imunitní systém dávkou přírodních antioxidantů. Švestky mohou konzumovat i diabetici. Díky nízkému glykemickému indexu nezpůsobují švestky prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.
Vhodné pro těhotné i kojící
V těhotenství a v období po porodu dochází vlivem snížené fyzické aktivity a hormonálních změn k problémům se zažíváním a zácpě. Švestky, díky vysokému obsahu vlákniny, podporují správnou funkci trávicí soustavy. Pektiny obsažené ve švestkách zabraňují rychlému pocitu hladu díky zpomalování vstřebávání cukrů. Mimo jiné také regulují krevní tlak a snižují riziko eklampsie při porodu. Sušené (nesířené) švestky si bez obav může dopřát i kojící maminka, jako zdravou alternativu sladkostí.
Vyzkoušejte 3 recepty na sladké dobroty, vychutnejte si každé sousto i zdraví prospěšné účinky švestek.
Ověřená klasika trochu jinak: Švestkový koláč s drobenkou
Co bychom to byly za hospodyňky, kdybychom vám nenaservírovaly švestkový koláč s drobenkou? Tedy alespoň recept na něj! ☺ Tuhle ověřenou klasiku pekly už naše babičky, nyní jsme ale recept na švestkové crumble trochu „vytunily“ k dokonalosti! Dobrou chuť!
Potřebné suroviny:
Na drobenku
- 100 g ovesných vloček
- 150 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- 60 g oblíbených drcených ořechů
- lžička skořice
- 100 g rozpuštěného másla
- bílý jogurt
Na náplň
- 600 g vypeckovaných švestek
- 30 g třtinového cukru
- pomerančová šťáva
- vanilka
Tip Moniel:
Pro ještě lepší chuť můžete drcené ořechy opražit na pánvi a do švestkové náplně propašovat pár lžic vašeho oblíbeného likéru! ☺
Jednoduchý postup:
- V míse lehce promícháme všechny suroviny na drobenku.
- Čtvrtky vypeckovaných švestek smícháme s třtinovým cukrem, pomerančovou šťávou a vanilkou.
- Na dno zapékací misky rozmístíme švestkovou náplň a rovnoměrně posypeme drobenkou.
- Pečeme 25 minut na 200 °C.
Švestkový závin s mákem
Milovnice závinů, zbystřete! Zdraví prospěšné švestky snadno propašujete i do geniálního závinu s mákem! Mák je navíc díky vysokému obsahu vlákniny, vápníku, železa a zinku mimořádně zdravý. Podporuje střevní činnost a pomáhá zabraňovat zácpě, má pozitivní vliv na poznávací funkce mozku, tvorbu červených krvinek i regulaci krevního tlaku. Mák také pečuje o zdraví kostí a zlepšuje spánek.
Potřebné suroviny:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 80 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1 ks droždí
- špetka soli
- vanilka
Na náplň:
- 500 ml mléka
- 300 g mletého máku
- 100 g třtinového cukru
- švestky
- skořice
Jednoduchý postup:
- Jako první připravíme kvásek – v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a vytvoříme jemnou kašičku, do které nasypeme lžíci mouky. Do směsi přilijeme vlažné mléko a necháme 15 minut na klidném místě.
- V míse smícháme mouku, vejce, sůl a máslo pokojové teploty. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na dva díly a necháme hodinu kynout na teplém místě.
- Pro náplň si nejprve povaříme švestky se skořicí.
- V druhém rendlíku smícháme mléko, mák a třtinový cukr a na mírném plameni vaříme 10 minut.
- Na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku, na kterou namažeme půlku připravené náplně a polovinu povařených švestek a pečlivě zavineme.
- To samé uděláme i s druhou částí těsta a náplně.
- Hotové záviny přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. Poté je pomažeme vejcem a pečeme dozlatova 35 minut na 160 °C.
- Před servírováním se pokusíme závin alespoň trochu nechat vychladnout!
Odlehčený švestkový nákyp s tvarohem
Vyzkoušejte jáhlový nákyp místo klasického rýžového. Garantujeme, že slastně mlaskat bude celá rodina! Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, bohaté na vitamíny B1 a B2, hořčík a železo, dobře stravitelné a poskytují optimální množství bílkovin.
Potřebné suroviny:
- 300 g jáhel
- 4 lžíce medu
- 400 g vypeckovaných švestek
- 250 g tvrdého tvarohu
- citrónové kůry
- vanilky
- skořice
- (mléko)
Jednoduchý postup:
- Jáhly propláchneme a uvaříme do měkka dle doporučeného postupu. (Pro krémovější nákyp jáhly vařte v klasickém nebo rostlinném mléce.)
- Smícháme uvařené jáhly, 2 lžíce medu a skořice.
- Pro náplň rozmícháme tvaroh, 2 lžíce medu, vanilku a citrónovou kůru.
- Do pekáčku vložíme polovinu jáhel, následně celou náplň, na kterou vrstvíme čerstvé švestky.
- Na švestky rozmístíme zbytek jáhel a rovnoměrně uhladíme.
- Nákyp pečeme 35 minut na 180 °C. Dobrou chuť!
Pečete podle našich receptů? Pochlubte se na sociálních sítích vašim sledujícím a nezapomeňte nás označit! ☺
Vaše Monika z Moniel